Byli jsme na Designbloku a bylo to VELKÉ!

Když si zadáte do googlu heslo „designblok“, dozvíte se, že je to „největší, nejvýznamnější a nejnavštěvovanější přehlídka současného designu a módy v České republice a ve střední Evropě. Orientuje se na design a všechny jeho oblasti. Představuje díla designérů a producentů z celé Evropy. Návštěvníci si mohou prohlédnout interiérové expozice, prezentace šperků, oděvů i užitkový design. Designblok probíhá každoročně v Praze formou samostatných výstav, prezentací v galeriích a prodejních místech.“

Tak kam tam zapadá Meander, napadá vás? Přece do sekce High Craft Books. Jako nakladatelství dbáme na vysokou nejen výtvarnou úroveň našich knih a potěšilo nás tudíž, že jsme prošli přísným kurátorským výběrem značek, které se na Designbloku mohou prezentovat. My jsme si připravili prezentaci naší edice REPOLELO, představující to nejlepší pro ty nejmenší. Název edice REPOLELO vznikl jako slovní hříčka z leporela. Zkuste vyslovit „leporelo“, když jsou vám dva roky... V redakci nakladatelství Meander věříme, že nikdo není příliš malý na to, aby nemohl dostat první knihu. Protože co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš! REPOLELO je věnováno nejmenším dětem a představuje jak knihy bez textu, tak známé básničky v uměleckém provedení českých výtvarníků.

V rámci Designbloku jsme uvedli nejnovější přírůstek do edice, leporelo s názvem UÁÁÁÁ! které je vzkazem pro rodiče i děti o tom, že doba mezi večeří a uspáváním je doba nevyzpytatelná, skrývající mnohá překvapení a proměny s potenciálem pro grande finale každého obyčejného dne. Uvedení se zúčastnili všichni tři autoři: umělkyně Barbora Fastrová, která vytvořila ilustrace, autor textů Ondřej Buddeus a grafik Jaromír Skácel. 
 
Naše instalace stála v Jízdárně Pražského hradu spolu s instalacemi nakladatelství wo-men, Poketo, Verzone, nastole a s aktuální výstavou Českých center Beyond Paper Plane kurátorky Emmy Hanzlíkové. Děkujeme za sdílení prostoru i milé rozhovory v naší nakladatelské bublině. A děkujeme i vám všem, kdo jste se za námi zastavili, povídali si s námi o současné knižní produkci pro děti a třeba i nakoupili.
 
Designblok byl jízda a sotva jsme trochu vydechli, začínáme přemýšlet o tom, s čím přijdeme příští rok!