Májové novinky nakladatelství Meander

Nejmenší děti už se určitě nemohou dočkat nové knihy z Domu myšek, v němž se Sam a Julie neuvěřitelnou náhodou spřátelí s dětmi z holandské královské rodiny.

Jezevci Chrujdovi zas jeho milou lasičku Aničku zákeřně unese podlý tchoř Smradolf, klasický příběh na téma „úklady a láska“ z pera vtipného Petra Stančíka zcela jistě rozesměje i dospělé, až z Chrujdy svým nejmenším budou předčítat. K plyšovým myškám z Amsterodamu přibydou i kožešinková zvířátka z lesa Habřince a prvně si je budete moci koupit na Světě knihy 12. května.

Pohřbem slůni Stáni zakončuje slavná paní Lindgrenová poslední díl své oblíbené trilogie Tajné bratrstvo. Ovšem nebylo by to vůbec v duchu celého díla, kdyby se pohřeb ne zvrhnul ve spontánní oslavu života, přátelství a lásky mezi všemi kamarády. Nenechte si ujít první dva díly, pokud je ještě nemátev knihovničce, měly by tam stát hned pěkně po boku Medvídka Pú.

Zajímavým počinem je prvotina Petera Roche, Angličana žijícího s českou ženou a česko‐anglickými dětmi na Moravě. Vyprávění v duchu starých anglických legend ilustrovala talentovaná Japonka Saki Matsumoto, studentka VŠUP v Praze. Knížka vychází česky a anglicky, o překlad se postarala Kateřina Hilská. 

Ochechule s ukulele je nová nápaditá sbírka Daniely Fischerové, která je tak vtipná, až se zdráháte uvěřit, že všechny tyto kejkle s jazykem jsou vůbec možné. Daniela je v tom stále lepší – možná také proto, že je čerstvou babičkou a své tříleté vnučce Arně rýmuje už od kolébky. Ilustrace talentovaného Jakuba Kouřila budou asi pro mnohé překvapením.

V teplých jarních dnech se můžete trochu ochladit s knížkou, kterou nám sehnal překladatel Zdeněk Lyčka až v Grónsku. Budete překvapeni, jak zvláštní pohádkové bytosti se v Grónsku vyskytují a jak neuvěřitelně vypadají...

A co závěrem – nová edice starozákonních vyprávění manamana dospěla již ke svému 13. svazku a ilustrovali zase ti nejtalentovanějsí z generace nejmladších výtvarníků, jež si vyhlížíme už na školách. Sedm knížeček bude jako v první sadě svázáno gumičkou a v každé z nich najdete vložený jeden „pracovní list“ s návodnými úkoly a otázkami. Najdete tam řadu nápadů a do- poručení, jak s tématy pracovat se 7–12 letými dětmi. Tak trochu jsme chtěli vyhovět pedagogům, knihovníkům, ale i rodičům, kteří si nám občas postesk- nou, že naše knížky jsou tak složité a důmyslné, že by to chtělo nějaké know‐how, jak s nimi pracovat. Nuže zde je know‐how a užijte si všichni dospěláci s dětmi hezkého jarního čtení!

Iva Pecháčková, majitelka nakladatelství Meander